ponedeljek, 01. julij 2013

Otroški avtosedeži varujejo otroška življenja

Zakon v Sloveniji predpisuje uporabo otroškega avtosedeža od rojstva, pa do dosežene višine 150 cm. Otroški sedeži se tako razlikujejo predvsem po velikosti, zato poznamo skupine avtosedežev 0+, I, II in III. Določeni avtosedeži so primerni za dve ali celo tri skupine, ker omogočajo nastavljanje tako, da rastejo skupaj z otrokom.
Otroški avtosedeži skupine 0+ so najmanjši in primerni za novorojenčke do doseženih 13 kilogramov. Imenujemo jih tudi lupinice ali jajčki, ker omogočajo rahlo ukrivljen položaj kot v maternici, ki je tudi iz vidika varnosti najboljši za tako majhne otroke. Za avtosedeže te skupine je značilno predvsem to, da se jih zapenja v avtu v nasprotni smeri vožnje. Če želimo prvi avtosedež uporabljati dlje časa, lahko kupimo avtosedež skupine 0+1, kjer lahko otroci sedijo dokler ne dosežejo 18 kilogramov. Takšni sedeži imajo več možnosti nastavitev in odstranljive blazine, ki jih lahko prilagajamo otrokovi rasti.
Otroški sedeži skupine 1 so namenjeni otrokom, ki imajo med 9 in 18 kilogramov. Uporablja se jih pretežno od enega do tretjega leta starosti otroka. Priporočljivo je, da je prevleka avtosedeža snemljiva in pralna, ker so otroci pri tej starosti še precej nerodni in se večkrat kaj polije ali se zgodi kakšna nesreča med odvajanjem od pleničk. Obstajajo tudi avtosedeži skupine 1+2+3, ki se otroku posebej prilagajajo in jih lahko uporabljamo vse do teže 36 kg oz. do dosežene višine 150 cm.
Ko otroci presežejo težo 18 kg, jih moramo preseliti v avtosedež skupine 2+3. V njem lahko ostanejo do dopolnjene teže 36 kg oz. do višine 150 cm. Sedeži skupine 3 se imenujejo jahači, ki le dvignejo otroka na sedežu, da mu varnostni pas pravilno sega pod vratom.
Ker otroški avtosedeži rešujejo otroška življenja v primeru avtomobilskih nesreč, je zelo pomembno, da izberete avtosedež z visoko oceno na testu varnosti, ker boste le tako zagotovili optimalno varnost vašega malčka oz. vaših otrok. V prodajalni Mali vragci avtosedeži čakajo na vas s svojimi izjemnimi lastnostmi in nizkimi cenami!


Ni komentarjev: